De belangrijkste punten bij het zelf bouwen van een stenen verhoogd bed

De beste seizoenen voor het bouwen van verhoogde bedden zijn lente of herfst. We zijn nu op de drempel van de zomer. Het onderwerp is nog steeds actueel. Je kunt nu ook een verhoogd bed afmaken. Wil je veel tijd buiten doorbrengen, dan kan elk handwerk je goed doen. Pas op dat het juiste moment voor het fokken niet terugkomt voordat het wat koeler is geworden.

Het moderne tuinontwerp wordt gekenmerkt door een steeds comfortabeler karakter. Structuur, interessante plattegronden, structuur van de verschillende zones zijn allemaal typische kenmerken. De verhoogde bedden kunnen naast hun hoofdfunctie ook deze ontwerpfuncties vervullen, namelijk tuinieren eenvoudiger en effectiever maken.

Het materiaal is erg belangrijk, zowel vanuit het oogpunt van ontwerp, als om praktische redenen. Het volgende gaat over wat je moet overwegen als we zelf een stenen verhoogd bed bouwen. Dit materiaal is erg populair en biedt vele esthetische en praktische voordelen.

Zelfgemaakte verhoogde bedden hebben verschillende vormen

verhoogd bed ovaal

Let op de goede basis als je zelf een verhoogd bed bouwt

Van alle verschillende alternatieven is een verhoogd stenen bed een van de meest stabiele. Het kan ook over een aanzienlijke hoogte worden gebouwd. In tegenstelling tot andere varianten, zoals hout of plastic, kan het langer meegaan. Als u zelf een stabiel, stenen verhoogd bed bouwt, kan dit u nog vele jaren blijven dienen.

De rest zou meestal uiterlijk na 2-3 jaar moeten worden vervangen.

De basis moet van beton zijn en daaronder hebt u een waterdichte ondertapijt nodig. De laatste kan worden gemaakt van grind of lava. Deze zogenaamde drainagelaag moet meer dan 70 of 80 cm onder de grond zijn. Het hangt af van de diepte van de natte grond hecht. De drainagelaag moet ongeveer 30-40 cm strak zijn. De basis zelf zou ongeveer dezelfde hoogte moeten hebben. Voor de compressie van de onderste laag geeft u de voorkeur aan een trilplaat. Het is ook belangrijk dat de basis aan alle kanten ongeveer 5 cm vóór de bovenliggende muur uitsteekt.

Stenen verheven bedden van verschillende hoogtes kunnen er goed uitzien in de tuin

stenen verhoogd bed
De juiste manier om te bouwen

Het bouwen van een verhoogd stenen bed is niet al te ingewikkeld. Er zijn echter enkele kritieke punten om op te letten. De eerste die we hebben genoemd, namelijk de compressie onder de basis. Je mag deze niet missen. Je doel is niet om water toe te laten. Het zal na bevriezen in de winter leiden tot instabiliteit en wegglijden van de structuur. Dit brengt natuurlijk zowel praktische als esthetische nadelen met zich mee.

Het volgende kritieke punt is het leggen van de eerste rij. Dit moet volledig recht worden gelegd met behulp van speciale meettoestellen. Alle ongelijkheden op dit punt kunnen niet worden rechtgetrokken met de rest van de structuur.

Zorg er daarnaast voor dat de mortel goed droogt nadat de eerste laag is gelegd. Alleen dan moet je verder gaan om de volgende stenen op een rij te zetten. Voor het aan elkaar lassen van deze kunt u conventionele bouwmateriaallijm en geen gebruikelijke mortel gebruiken. U kunt misschien een geschikter alternatief in de aankoop vragen.

Een belangrijk moment bij het bouwen van het stenen verhoogd bed is de zichtbare rand. Hiervoor moet je de stenen verwerken met een gipsen cracker of de zogenaamde Scharriereisen.

Stenen bedden in de vorm van een spiraal zijn ook heel gebruikelijk

spiraalvormig stenen verhoogd bed

De verschillende mogelijkheden met de formulieren

De stenen verhoogde bedden bieden veel verschillende mogelijkheden qua stijl en vormen. Ze kunnen ovaal, vierkant, lang rechthoekig zijn. Trapvormige constructies zijn ook gebruikelijk. Opgeheven bedden worden vaak multifunctioneel gebruikt vanwege de vele mogelijkheden. Deze structuren dienen ook als opslag- of zitgedeelte. Ze nemen de rol aan van decoratieve accenten en privacyschermen.

De basis is waarschijnlijk het belangrijkste onderdeel van zo'n doe-het-zelf-project

base steen verhoogd bedVerschillende opties met betrekking tot de stijl

Vanuit ontwerpstandpunt kunnen de stenen, afhankelijk van de kleur en vorm, neutraal, modern, minimalistisch, maar ook landelijk, ruw of industrieel zijn. De stenen hebben een heel ander karakter dan de natuursteen. Opgeheven bedden gemaakt van steen zijn over het algemeen maar een klassieker en zijn daarom van invloed op het ontwerp van de tuin, altijd stijlvol en stijlvol.

Stenen in verschillende kleuren kunnen de structuur van een verhoogd bed vormen

bakstenen verhoogd bed

De eigenaardigheden in vergelijking met de andere materialen

Als je zelf een stenen verhoogd bed wilt bouwen, moet je een vergelijkbaar grotere inspanning verwachten. Het exacte werk en het volgen van alle belangrijke stappen zijn cruciaal. Je moet de details goed verwerken, zodat de constructie visueel aantrekkelijk en stabiel is. De grote voordelen ten opzichte van andere constructies zijn het milieuvriendelijke karakter en het lange uithoudingsvermogen. De stenen verhoogde bedden kunnen veel langer meegaan voordat ze worden gerenoveerd of vervangen door anderen.

Bekijk een geweldige instructie voor het maken van de framestructuren van stenen verhoogde bedden in de volgende video!

Hier is een geweldige handleiding voor de bouw van een verhoogd bed:

De eerste rij is cruciaal voor het ontwerp

Creëer een verhoogd bed

Een verhoogd stenen bed kan ook de gevel verfraaien

verhoogde stenen voor de gevel

U kunt verschillende geometrische vormen kiezen voor uw stenen verhoogde bedden

interessante figuren stenen verhoogd bed

Lange rechthoekige verhoogde bedden zijn meestal het meest praktisch

lang rechthoekig verhoogd bed

Het stenen verhoogd bed kan een interessant accent zijn in de tuin

ovale vormen verhoogd bed

Een grote serie verhoogde bedden met natuursteen

stenen verhoogde moestuin achtertuin

De vorm van de stenen kan het verhoogde bed er erg interessant uit laten zien

stenen hoog bed laag

Trapconstructies zijn ook erg populair bij de stenen verhoogde bedden

stenen trapconstructie met verhoogd bed