Rotstuinplanten – onze 6 favorieten maken het rotsachtige landschap kleurrijk

De rotstuin is geen nieuws in tuinkunst. Meer dan twee eeuwen zijn verstreken sinds het eerste rotsachtige landschap werd gecreëerd in de Chelsea Physic Garden in Londen in 1773, maar de populariteit van dit specifieke tuinontwerp groeit gestaag. De moderne man voelt zich meer en meer aangetrokken door de robuustheid van de stenen en de pracht van kleuren van bepaalde rotstuinplanten. Maar bovenal spreekt hij over de volledige harmonie en sereniteit in de rotstuin.

Het rotsachtige landschap in zijn eigen buitenruimte moet een echte nabootsing van het berglandschap zijn en een klein stukje ervan in uw tuin brengen. Omdat robuuste en droogtebestendige planten bijzonder goed gedijen in het wild, zijn deze ook zeer geschikt in de rotstuin. Onder deze soorten zijn er echter enkele die verschijnen als een plons van kleur tussen de stenen. Ze leiden veel kleur en vrolijkheid naar een ontwerp met een rotstuin. Vooral op dergelijke rotstuinplanten willen we vandaag onze aandacht vestigen en onze 6 favorieten uit hun lijst presenteren.

Groenblijvende cactussen zijn welkom in elke rotstuin

Rotstuin creëren cactus versieren de achtertuin

Het meest creatieve onderdeel van het ontwerpen van een rotstuin is de beplanting. Hier kunt u uw creativiteit de vrije loop laten en uw vaardigheden uitdrukken bij het selecteren en rangschikken van geschikte plantensoorten. Onze tip is: kies voor warmteminnende, winterharde en onderhoudsvriendelijke planten. In de tussenruimten, gecreëerd tussen de stenen, gedijen wintergroene planten die de basiskleur van groen bepalen in de rotstuin.

  55 Goedkope tuinideeën: maak een prachtige tuin met weinig geld!

Deze dominante kleur kan perfect worden gecombineerd met het grijs van de verweerde steen, waardoor een uniek uitzicht ontstaat. Een verzadigde green toont dikbladige cactussen en andere vetplanten die niet mogen ontbreken in een rotsachtig landschap. De huiseleek kan bijvoorbeeld overal gedijen en heeft in principe bijna geen zorg nodig.

De dikke bladeren van de verschillende Sedum-soorten slaan water op en kunnen de droogte gemakkelijk overleven

Rotstuin vetplanten zien er geweldig uit onder de rotsen
Zeker, de dikke hen is de beroemdste sedum en de populairste rotstuinplant. Van alle 500 Sedum-soorten zijn sommigen van ons erg populair in het hele land en kunnen ze in elke rotstuin worden gezien. Kruidige muurpeper (Sedum acre) wordt vaak “duivel in de tuin” genoemd en wordt als ongevoelig beschouwd. Sedum cyaneum “Sakhalin”, ook bekend als het rozenloper Sedum, is zeer droogtetolerant. Deze dikbladige planten slaan het water op in hun bladeren en kunnen lange periodes van droog weer overleven. Dat is waarom ze in elke rotstuin passen. Maar nu willen we zien welke planten tussen stenen en grind goed groeien en veel kleur in dit tuinlandschap brengen. In het volgende presenteren we u niet veeleisende tuinplanten die hun bloemenpracht op droge grond naar de oppervlakte brengen.

Primula (Primula) – kleurrijke rotstuinbloemen

De primula is ongetwijfeld een zeer populaire tuinplant in Duitstalige landen. Hij kan net zo goed groeien in potten, bloembakken en potten als in de tuin. Het is een van de eerste boodschappers van de lente en toont ons vanaf maart zijn prachtige kleuren – van wit tot roze, geel en paars tot oranje en rood, de sleutelbloemen bloeien in verschillende betoverende kleuren. Ze geven de voorkeur aan een zonnige plek, maar hebben regelmatig water nodig. Hun bloemen zijn delicaat, maar robuust en worden 8-10 cm hoog. Dit zijn allemaal kenmerken die de sleutelbloemen perfect maken voor een rotstuin. Hun rijke kleuren brengen een nieuwe kleur in het rotsachtige landschap. Bovendien zijn deze tuinschoonheden gemakkelijk te verzorgen. Verwijder alleen de verdorde bloemen en de sleutelbloemen zullen uw ogen verrassen met hun verscheidenheid aan kleuren gedurende de zomer.

  Garden Pergola design - 50 ideas for your summer garden design

 De verscheidenheid aan kleuren van de sleutelbloemen is een lust voor het oog

rotstuin planten sleutelbloem en geven de tuin een kleurrijke uitstraling

Lavendel (Lavandula) – totale blikvanger in violet gecombineerd met frisse geur

In je rotstuin kan het ook lekker ruiken, dankzij de lavendel! Hij houdt van een droge locatie, veel zon en is extreem gemakkelijk te verzorgen, robuust en winterhard. Steen en grind in de grond kunnen de groei niet verstoren. Dus, de lavendel is gewoon perfect voor de rotstuin. Naast zijn rustgevende geur, verrukt het ons met zijn bloemen in een delicate blauwachtig-paarse tint. En vergeet het niet, de lavendel is een van de medicinale planten die je buiten in de tuin moet hebben!

Kent u de rustgevende geur van lavendel?

rotstuin planten tuinpad met planten verfraaienKruidnagel (Dianthus sylvestris) – Deze makkelijke vaste plant hoort thuis in de rotstuin

De Clove is ook bekend onder de naam Polster- of Heidenelke. In het wild wordt de plant het best gedistribueerd in de heidevelden van Europa en Azië. Ze is winterhard en droogtetolerant. De Clove is een van de snelst groeiende vaste planten. Hij geeft de voorkeur aan zonnige locaties en is geschikt als bodembedekker in de rotstuin. Hun roze bloemen verspreiden zich snel en laten hun pracht zien van juli tot september. Ze is niet veeleisend, maar dient met succes als een echte blikvanger in de tuin.

Ideeën voor kleurrijk tuinontwerp

rotstuinplanten Diathus sylvestris brengt wat kleur in de tuin

Ballonbloem (Platycodon grandiflorus) – kleine bollen die al snel in ballonnen veranderen

Onze volgende favoriet is ook een typische overblijvende plant. De ballonbloem draagt ​​deze naam vanwege de ballonachtige vorm van de bloemknoppen. Deze zijn meestal paars-blauw gekleurd en introduceren in elke tuin een frisse toon. De ballonbloem houdt van zonnige locaties met voedselrijke grond en wordt tot 50 cm hoog. De vaste plant is gemakkelijk te onderhouden, maar regelmatig water geven is goed voor haar. Vermijd wateroverlast, dit kan dodelijk zijn voor de wortels van de ballonbloem. Van eind juli tot laat in de herfst staan ​​ze in bloei en tijdens deze maanden zal deze rotstuin een aantrekkelijke verandering zijn in je rotsachtige tuinlandschap.

  Herb-spiraal bouwen onze stap voor stap handleiding

Typische rotstuinplant – de ballonbloem toont haar kleine ballen

rotstuin planten Ballon bloem voor een prachtige tuin look

Red Clover (Anthyllis) – de meest populaire rotstuinbloem

Een andere struik die kleur geeft aan uw rotstuin is de rode klaver. Hij is weer gemakkelijk in de omgang, hard en persistent. Red Clover geeft de voorkeur aan een zonnige plek en kalkhoudende grond. De vaste plant went gemakkelijk aan de droogte en past perfect in de rotstuin. De glorietijd is van eind juni tot begin september. De witachtige, gele of roodgekleurde bloemen trekken ieders aandacht.

Red Witch Clover is altijd een eyecatcher in de rotstuin

selecteer rotstuin planten rode zere klaver

Carpet phlox (Phlox subulata) – de perfecte bodembedekker in de rotstuin

Last but not least, willen we u graag kennis laten maken met de beste bodembedekking tussen de bloeiende rotstuinplanten – de tapijtflox. Deze overblijvende plant wordt ook wel Polsterphlox genoemd. De plant biedt een prachtige plantage in de tuin, omdat deze zich snel verspreidt en eruitziet als een kleurrijk tapijt op het tuinoppervlak. De Polsterphlox is de ideale rotstuinplant, omdat hij veel zon en weinig water nodig heeft. De bloemen verschijnen in de lente en betoveren ons met hun verscheidenheid aan kleuren – ze zijn geverfd in delicate sneeuwwitte, zoetroze of felrode tinten en het kleurenpalet reikt tot blauw en violet. Dit is een echte blikvanger, die je liever niet zou missen in je eigen rotstuin.

 Met de phlox van het tapijt kun je een ongewone plantage bereiken in je eigen rotstuin

rotstuin planten Tapijt flox betovert het oog in de moderne tuin

Welke van onze favorieten vind je het leukst? Of wil je alle 6 in je rotsachtige landschap? Al deze bloeiende rotstuinbloemen geven kleur aan uw stenige tuinontwerp en doen uw ogen en zintuigen goed!

Breng wat meer kleur in je rotstuin!

rotstuin planten Tapijt phlox als een accent in de moderne tuin

 Kies kleurrijke en langbloeiende rotstuinplanten!

Stenen tuin creëren stenen pad en groene tuinmeubelen en veel bloemen

zet op rockery en mooie deco-ideeën met lavendel

rotstuin maakt decoratie-ideeën voor de moderne tuin

Rotstuinplanten vormen vetplanten in de rotstuin achtertuin

Stenentuin creëren ideeën met planten voor een gekleurde decoratie

Creëer een rotstuin en versier met lavendel

maak rotstuinen welke planten het meest geschikt zijn

rotstuin plant bloembedden met stenen

Succulenten geven uw tuin een aantrekkelijk uiterlijk