Realistische kunst – het verhaal en de belangrijkste kenmerken
Meer over realisme kunst
Realisme is een kunststijl die ontstond in de jaren 30 en 40 van de 19e eeuw. Dit gebeurde in Frankrijk. Hier en in veel andere landen speelde hij een essentiële rol tot 1880. Ook op wereldniveau was realisme erg belangrijk.
Net als veel andere stijlen, kan realisme niet worden begrepen tenzij men de sociale context goed genoeg kent.
Politieke en economische omstandigheden in die tijd speelden ook een zeer belangrijke rol.
We keren terug naar de tweede helft van de industriële revolutie. Deze tijd werd gekenmerkt door het euforische verlangen naar vooruitgang en winst van steeds meer materiële waarden. Er werden veel geweldige uitvindingen gedaan, veel geweldige en geweldige machines werden op dat moment ontworpen en geproduceerd.
Een van de beroemdste schilderijen van Thomas Eakins
In schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur vindt men een ontwikkeling die in principe veel overeenkomsten vertoont met literatuur uit dezelfde periode.
Meer over de opkomst en ontwikkeling van realisme kunst
Het tijdperk van waaruit het realisme komt, werd gekenmerkt door grote sociale problemen die in grote mate het bestaan van veel mensen in gevaar brachten. De arbeiders verzamelden zich in clubs om zichzelf te verdedigen. Ze werden gepakt en gestraft.
Een van de rechtvaardigingen van het bestaan van deze specifieke stijl was om de werkelijkheid in een duidelijke en ruwe vorm te tonen. De waarheid moet objectief worden getoond. Het hoofdthema was de strijd om te overleven van de lagere sociale klassen.
De stenen brekers van Gustave Courbet
Realistische kunst functies
Het gebrek aan idealisme is het eerste kenmerk van deze stijl. Dan komen de onderwerpen. Ze zijn meestal sociaal. Centraal staan de arme sociale klassen en ook het contrast met de hogere klassen.
Tegelijkertijd is er ook een historisch realisme. Dit beïnvloedde ook de landschapsschildering. De schilders presenteerden de verschillende landschappen op een realistische manier en voegden de details vervolgens één voor één toe.
Portretten en zelfportretten waren ook heel typerend. Het is opvallend dat de menselijke figuur op een zeer realistische manier is afgebeeld.
De nationale verkiezingen van George Caleb Bingham
De schildknaap van Frank Blackwell Mayer
De wasvrouw van Jean Baptiste Greuze
Amerikaans realisme door George Bellows
Totalitaire regimes hebben vaak baat bij realisme
Zelfs ideologische leiders worden in deze stijl heel vaak afgebeeld
Modern realisme – de hoop van Duffy Sheridan
Rubens te paard – een portret van Eugene Verboeckhoven
Stilleven van Deborah Elmquist
De zonnebloemen van Manfred Juergens
Magisch realisme door Michael Parkes