Bauhaus-stijl: waarom is het zo belangrijk voor moderne architectuur?

Waarom is de Bauhaus-stijl nog steeds zo belangrijk voor moderne architectuur?

 

Iedereen die geïnteresseerd is in architectuurgeschiedenis kent de term Bauhaus. Het gaat over de school die Walter Gropius heeft opgericht voor architectuur en design. Ze was officieel actief tussen de jaren 1919 en 1933. Eigenlijk is het zo dat hun studenten blijven werken. Veel moderne architecten en hun gebouwen kunnen worden beschouwd als opvolgers van deze school.

Architectuur en design in Bauhaus-stijl

Bauhaus-stijlarchitectuur Bauhaus-gebouw Dessau

Bauhaus werd in 1919 opgericht door Walter Gropius

Bauhaus-stijl bedekken geometrische vormen kleuren
De nummerborden

Typerend voor de Bauhaus-stijl is het gebruik van primaire kleuren, dwz rood, blauw en geel. Bovendien gebruikten de stylisten van Bauhaus altijd zeer duidelijke geometrische vormen. Deze aanpak kan worden uitgelegd met de filosofie van deze school. Bauhaus-kunstenaars zochten overal naar eenvoudige vormen die passen in massaproductie.

"Less is more" - het motto van het Bauhaus

Bauhaus-stijl kruk verschillende kleuren designstoelen

Sommige Bauhaus-ontwerpers gingen zelfs zover dat ze de Bauhaus-stijl ontwikkelden tot een zogenaamde internationale stijl, die geschikt zou moeten zijn voor alle volkeren en culturen.

Praktisch en comfortabel ontwerp

Bauhaus-stijl bureaustoel kantoor woonkamerSimpele vormen en natuurlijke materialen

Bauhaus-stijl meubelen stoel stalen rotan

Belangrijke figuren van de Bauhaus-beweging

Als je een duidelijker idee wilt hebben van wat de Bauhaus-stijl is, bekijk dan het werk van enkele van 's werelds toonaangevende ontwerpers. Dan zul je visueel duidelijk opmerken hoe typische vormen eruit zien. Daarna zult u de invloed van deze stijl gemakkelijk herkennen in de moderne constructie- en ontwerpwerkzaamheden die ons omringen.

De functie bepaalt de vorm

Bauhaus-stijl barcelon achair ontwerper Ludwig Mies van der Rohe

Walter Gropius

Laten we beginnen met de eerder genoemde Walter Gropius, die ook de oprichter is van de Bauhaus-school. Hij heeft de ideologie van deze stijl theoretisch geformuleerd en vervolgens in zijn werken gebruikt.

Johannes Itten

Dat is een andere naam die u moet onthouden aan Bauhaus. Deze kunstenaar verdedigde het gebruik van primaire kleuren. Hij bepaalde ook de nuances die toen kenmerkend werden voor de Bauhaus-stijl.

Zijn werk was erg belangrijk voor de Bauhaus-stijl. We moeten echter ook vermelden dat hij op een gegeven moment zijn eigen weg heeft gekozen en is afgeweken van de oorspronkelijke ideeën van de Bauhaus-stijl.

Laszlo Moholy-Nagy

Nadat Johannes Itten Bauhaus verliet, nam Laszlo Moholy-Nagy zijn taken over. Vanwege de toegewijde bouwactiviteit zijn enkele van de mooiste architectonische werken van deze stijl tegenwoordig in Hongarije.

Barcelona-stoel en Ottomaanse stijl

Bauhaus-stijl Mies Barcelona-stoel en poef

De Bauhaus-stijl en moderne architectuur

Dus waarom is de Bauhaus-stijl zo belangrijk voor moderne architectuur en hedendaags design? Het antwoord is niet zo ingewikkeld als je zou denken.

In moderne gebouwen heb je weinig manoeuvreerruimte. Vandaag vertrouw je altijd op duidelijke lijnen en een stabiele structuur. Bovendien zijn de lichtintensiteit en de lichttoegang in elke kamer bijzonder belangrijk.

Strakke lijnen en stabiele structuur in moderne architectuur

Bauhaus-stijl Moderne architectuur Bauhaus

Om dergelijke structuren origineel te laten zijn, zou men het creatieve gebruik van basisvormen in hun constructie moeten plannen. Een mogelijke benadering is het gebruik van organische vormen, die veel moderne architecten gemeen hebben.

Geometrische vormen spelen een belangrijke rol in het Bauhaus

Bauhaus-stijl architectuurontwerp en kunst

Anderen, aan de andere kant, gaan op een creatieve manier om met de compositie van geometrische vormen. Dit is het geval bij de ontwerpers, kunstenaars en architecten die verwijzen naar de Bauhaus-school.

Eenvoudig ontwerp

Soskin-huis in Bauhaus-stijl

Bauhaus-school en organische vormen

In de moderne architectuur zien we op bepaalde plaatsen ook een samensmelting van Bauhaus en organische vormen. Vooral met ronde vormen vallen ze soms samen. De grenzen tussen de twee zijn volledig wazig, als er nog steeds natuurlijke materialen worden gebruikt. Ze kunnen sober en modern worden verwerkt door de moderne technologieën en zorgen tegelijkertijd voor een natuurlijk uiterlijk.

Organische vormen en expressieve kleuren

Bauhaus-stijl modern architectuurart

Bauhaus-stijl Dessau Legend designmeubels Grupius

Bauhaus-stijl Bauhaus fietsconstructie zilver
Bauhaus-stijl kostrukt kleuren en vormen Bauhaus-stijl kostrukt interieurhotel Bauhaus-stijlontwerp Geoptimaliseerde kamerinrichting Bauhaus-stijlontwerp Geoptimaliseerd kamerelementbed Bauhaus-stijlontwerp Geoptimaliseerde kamertrap
Bauhaus-stijl Dessau Legend design meubelkast Bauhaus-stijlkleuren vormen ontwerparchitectuur

Bauhaus-stijl pantonstoel rood Bauhaus-stijl Piet Mondriaan samenstelling rood geel blauw

Bauhaus-stijl Jurk van Yves Saint Laurent Mondriaan Bauhaus-stijl Piet Mondriaan Odysey Bauhaus-stijl Piet Mondriaan kamerontwerp
Bauhaus-stijl Retvield designmeubilair Bauhaus-stoelen