Романтични произведения на изкуството и произведения на Каспар Дейвид Фридрих

романтична епоха и романтични арт функции Каспар Дейвид Фридрих

Епохата на романтизма в изкуството

 

Романтичното изкуство вероятно е един от най-обширните стилове в историята на изкуството. Той не се ограничава до нито една нация, нито страна. Това е интересен факт, въпреки че романтизмът има много общо с национализма. Въпреки това, характеристиките на романтичното изкуство в много страни са сходни.

Стилът започва около 1800 в Европа. Оттам романтичната ера има силно представителство в Америка.

Каспар Дейвид Фридрих (1774 – 1840 г.) – най-известният немски художник от романтичната епоха

Георг Фридрих Кестинг: Каспар Дейвид Фридрих в студиото си, 1811

романтична епоха и романтичен художник
Има два основни дискурса за романтика. От една страна, става въпрос за идеализираното представяне на характеристиките, които обединяват различните европейски държави. В перфектна форма вие представлявате природата, героите на историята и някои личности и събития.
От друга страна, това е стил, който много силно поставя индивидуалните човешки емоции в центъра на представянията. Но и тук човек наблюдава определена идеализация, защото е свързана основно с повишеното положение на силни вътрешни ценности.

Портрет на Каспар Дейвид Фридрих, Герхард фон Кюгелген 1810-1820

епоха романтика изкуство Каспар Дейвид Фридрих портрет

Историческият контекст на романтичното изкуство

Това е движение, което се противопоставя на рационализма във философията и в възприемането на историята. Освен това романтиката беше силно повлияна от Френската революция и нейната философия.

Романтично изкуство: Скитникът над морето на мъглата

епохата романтика на Каспар Дейвид ФридрихРомантиката създава емоции за мислите и реалността. В рамките на романтичната живопис не можете да наблюдавате собствената си естетика. От една страна, това е така, защото художниците не се отличават от класическите училища в това отношение. Освен това не е живописното изпълнение, а контекстът, който най-много характеризира стила.

Жена пред залязващото слънце

романтична епоха романтика изкуство Каспар Дейвид Фридрих

Човек признава един вид индивидуализъм, който не е естествен. От това, преди всичко, преследването на героичния е извадено, подчертано, развито. Само този интерес представлява художниците. Това може да е най-героичното изображение на битка с много мъченици или голяма победа. И в двата случая героите са свръхестествено героични и достигат най-високо ниво на морал. За да направите това, вие използвате много модели, които идват от древността.

Жена на прозореца

епоха романтично изкуство от Каспар Дейвид Фридрих Жена на прозореца

Пропаганда на идеи

Чрез характера си романтичното изкуство служи чудесно като силна пропаганда, която трябваше да налага определени идеи, често политически. Идеите бяха в същото време идеални, романтични и много емоционални.

Арктическо море, 1823 – 1824 г.

епохата романтика изкуство Каспар Дейвид Фридрих

Романтични арт функции

Не толкова художествено-технически характеристики като типични, а и повече ценности, предавани от образите. Типични предмети в романтичното изкуство са тези, които изобразяват красива природа, исторически събития и личности по много героичен начин.

Вуцман, 1824 – 1825 г.

романтично изкуство лято Каспар Дейвид Фридрих

Лятото, 1807

романтична епоха и романтика изкуство лято Каспар Дейвид Фридрих

Формите и цветовете по някакъв начин са свободни и същевременно много ясно и ясно идентифицируеми.

Романтичното изкуство е много добре представено в много страни, но най-известните от всички са френски и испански произведения по целия свят. Този стил също е от голямо значение в Германия.

Гробищен вход, недовършен, около 1825 г.

романтична живопис Каспар Дейвид Фридрих