Общ преглед на сюрреализма и изкуството на Салвадор Дали

Салвадор Дали сюрреализъм художник история на изкуството

Общ преглед на сюрреализма

 

Сюреализмът е един от най-важните стилове през 20-ти век. Основава се на психоаналитичните работи на Зигмунд Фройд. Друго важно влияние е обърканият контекст на политическата ера. Движението започна през 20-те години в Париж, Франция.

Зигмунд Фройд и влиянието му върху сюрреалистичното изкуство 

сюрреализма-художник-Зигмунд Фройд
Като предшественик на изкуството на сюрреализма човек може да погледне на дадаизма. Философията зад последния стил поставя под съмнение много от вярванията на древна Европа.

Художникът Салвадор Дали е основният представител на сюрреализма

сюрреализъм художник салвадор Дали

Повече за произхода на сюрреализма

През октомври 1924 г. е подписан манифест на сюрреализма. Тази дата се счита и за официалното начало на този стил. Манифестът е създаден от André Breton. Търсеше нова форма на изкуство. Той трябва по-добре да представя емоционалния импулс на хората. Изкуството трябва да влезе в контакт с разума, а не с рационалното и умереното.

Манифест на Андре Бретон

Салвадор Дали произведения на изкуството и сюрреализъмИзкуството се разглежда от личното прозрение на авторите, както и от начина, по който те могат да възприемат своите емоции и да ги визуализират. Затова един художник трябва да осъзнава съществуването на съзнателното и подсъзнателното. Той също трябва да осъзнава съществуването на вътрешното си същество, неговите мечти, собствените си сили и слабости. Сюреализмът е свързан и с разпадането на настоящите социални ценности. Това се случи едновременно с търсенето на нещо ново. Хората търсят ново общество, нови ценности и нагласи.

Известни произведения на изкуството на Салвадор Дали

сюрреализъм художник Салвадор Дали

Училището по изкуство на сюрреализма

Сюрреализмът се разпространява както върху живопис, така и върху скулптура. Тя наследи голяма част от официалния език на дадаизма и неговите идеи бяха до голяма степен поети от стила на модернизма.

И така се ражда сюрреализмът …

сюрреализъм художник салвадор Дали на работа

Характеристики, които характеризират сюрреализма

Човек може да сравни методите на бояджиите от сюрреализма с тези на психолозите от техните анализи. Единият следва импулсите да се доближат до подсъзнанието. Освен това, изследвате желанията и скритите, дори натрапчивите мисли, от които не можете да се отървете.

Топилните часовници на Дали

сюрреализъм художник Салвадор Дали

С други думи, те искаха да превърнат мечтите, желанията, копнежите, които са най-дълбоки в душата си в изкуството. Получените картини и други произведения са нереални. Те избягат от бетон по всички възможни начини. Това също е една от формите на изкуството, които се радват на най-голямата свобода на всички артистични стилове.

Работи, които са нереални

Салвадор Дали изкуство сюрреализъм художник

Свобода от всички стилове на изкуството

художник със сарвализма салвадор дали изкуство

В сюрреализма човек следва импулсите да се доближи до подсъзнанието

увереността на художника салвадор дейли

Сюреалистът трябва да е наясно с съществуването на съзнателното и подсъзнателното

увереност в изкуството и художник салвадор Дали