Bauhaus стил: защо е толкова важно за модерната архитектура?

Защо стилът Баухаус е толкова важен за модерната архитектура

 

Всеки, който се интересува от архитектурната история, познава термина “Баухаус”. Става въпрос за училището, основано от Валтер Гропиус за архитектура и дизайн. Тя е официално активна между 1919 и 1933 година. Всъщност е, че техните ученици продължават да работят. Много модерни архитекти и техните сгради могат да се считат за приемници на това училище.

Архитектура и дизайн в стила на Баухаус

Bauhaus стил архитектура Bauhaus сграда Десау

Баухаус е основан през 1919 г. от Уолтър Гропиус

Bauhaus стил покрива геометрични форми цветове
Лицензионните табели

Типичен за стил Bauhaus е използването на първични цветове, т.е. червено, синьо и жълто. Освен това, стилистите на Bauhaus винаги използват много ясни геометрични форми. Този подход може да се обясни с философията на това училище. Изпълнителите на Bauhaus навсякъде търсят прости форми, които се вписват в масово производство.

“По-малко е повече” – мотото на Баухаус

Bauhaus стил стол различни цветове дизайнерски столове

Някои дизайнери на “Баухаус” отидоха толкова далеч, че да развият стил “Баухаус” в така наречения международен стил, който да отговаря на всички народи и култури.

Практичен и удобен дизайн

Bauhaus стил мебели стол кабинет холПрости форми и естествени материали

Bauhaus стил мебелен стол стоманен ратан

Важни фигури на движението Баухаус

Ако искате по-ясна представа за стила на Bauhaus, вижте произведенията на някои от водещите световни дизайнери. Тогава определено ще забележите визуално какви типични фигури изглеждат. След това лесно ще разпознаете влиянието на този стил в съвременните строителни и дизайнерски работи, които ни заобикалят.

Функцията определя формата

Баухаус стил баркелон achair дизайнер Лудвиг Мие ван дер Рое

Уолтър Гропиус

Да започнем с гореспоменатия Уолтър Гропиус, който също е основател на училището Баухаус. Той теоретично формулира идеологията на този стил и след това го използва в творбите си.

Йоханес Итен

Това е друго име, което трябва да запомните за Баухаус. Този художник защитава използването на първични цветове. Той също така определя нюансите, които тогава стават типични за стил Баухаус.

Неговата работа е много важна за стила на Баухаус. Трябва обаче да споменем, че в някакъв момент той е поел своя път и се е отдалечил от оригиналните идеи на стил Bauhaus.

Ласло Мохоли-Наги

След като Йохан Итен напусна Баухаус, Ласло Мохоли-Наги пое задълженията си. Поради специалната строителна дейност днес някои от най-красивите архитектурни произведения на този стил са в Унгария.

Председател на Барселона и османски

Bauhaus стил Mies Barcelona стол и османска

Стилът Bauhaus и модерната архитектура

Така че защо е стил Bauhaus толкова важен за съвременната архитектура и съвременния дизайн? Отговорът не е толкова сложен, колкото си мислите.

В съвременните сгради имате малко пространство за маневриране. Днес винаги разчитате на ясни линии и стабилна структура. Освен това интензивността на светлината и светлият достъп във всяка стая са особено важни.

Чисти линии и стабилна структура в съвременната архитектура

Bauhaus стил модерна архитектура Bauhaus

За да бъдат тези структури оригинални, трябва да се планира творческото използване на основни форми в тяхното изграждане. Един възможен подход е използването на органични форми, които са общи за много съвременни архитекти.

Геометричните форми играят важна роля в Bauhaus

Bauhaus стил архитектура дизайн и изкуство

Други, от друга страна, се занимават творчески със състава на геометричните форми. Такъв е случаят с дизайнерите, художниците и архитектите, които се отнасят до училището “Баухаус”.

Опростен дизайн

Къща стил Боухаус

Bauhaus училище и органични форми

В съвременната архитектура ние също наблюдаваме на определени места синтез на Bauhaus и органични форми. Особено с кръгли форми, понякога те съвпадат. Границите между двете са напълно замъглени, ако все още се използват естествени материали. Те могат да бъдат преработени трезви и модерни със съвременните технологии и същевременно винаги да осигуряват естествен вид.

Органични форми и изразителни цветове

Bauhaus стил плакат модерна архитектура изкуство

Bauhaus стил Dessau Легенда дизайн мебели Grupius

Bauhaus стил Bauhaus велосипед строителство сребро
Bauhaus стил дизайн kostrukt цветове и форми Bauhaus стил интериор хотелски интериор Bauhaus стил дизайн Оптимизиран декор на стаята Bauhaus стил дизайн Оптимизиран стая елемент легло Bauhaus стил дизайн Оптимизиран стая стълбище
Bauhaus стил Dessau Легенда дизайн мебели шкаф Bauhaus стил цветове формира дизайн архитектура

Panton стол тип Bauhaus червен Bauhaus стил Piet Mondrian състав червено жълто синьо

Стил в стил Стилът на Баухаус Пит Мондриан Одиси Bauhaus стил Piet Mondrian дизайн стая
Bauhaus стил Retvield дизайнерски мебели Bauhaus столове