Σχετικά με τον κυβισμό, τα χαρακτηριστικά και τους καλλιτέχνες του
Σχετικά με τον κυβισμό και τα χαρακτηριστικά του
Το 1907 ο Pablo Picasso ολοκλήρωσε το έργο του “Les demoiselles d’Avignon”. Με αυτό το έργο και φέτος, φέρνει και την αρχή του κυβισμού στην ιστορία της τέχνης. Κάποιος θα μπορούσε να ονομάσει κυβισμό μια ροή ψυχικής τέχνης που διαφοροποιείται από την ρεαλιστική αναπαράσταση όλων όσων μας περιβάλλουν.
Ο κυβισμός διασχίζει τα σύνορα. Ο ένας ελευθερώνει τον εαυτό του με την επιθυμία να είναι σε αρμονία με την πραγματικότητα. Ο σκοπός του κυβισμού είναι να είναι σε θέση να απεικονίσει τις σκέψεις εικαστικά. Έτσι, ο κυβισμός έχει πολλά να κάνει με το σουρεαλισμό.
Ο Πάμπλο Πικάσο και η αρχή του κυβισμού
Η πρώτη οπτική διαφορά στην τελευταία, ωστόσο, είναι οι μορφές που χρησιμοποιούνται. Είναι, όπως λέει και το όνομα του ίδιου του στυλ, κυβιστική.
Πάμπλο Ρουίζ Πικάσο
Το έργο τέχνης του Πικάσο “Jacqueline με λουλούδια”
Χαρακτηριστικά κυβισμού
Τα σημαντικότερα κυβιστικά χαρακτηριστικά είναι τα γεωμετρικά σχήματα, τα οποία είναι πάντα παρόντα στις συνθέσεις. Αυτό ισχύει και για τις απλουστευμένες μορφές φύσης. Από αυτά, εμφανίζονται κυρίως κύκλοι, σφαίρες και κύβοι. Αντίθετα όμως με αυτό που πολλοί σκέφτονται, ο κυβισμός δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως αφηρημένη. Αντίθετα, οι μορφές της είναι πολύ συγκεκριμένες. Αυτή είναι μια άλλη διαφορά από το σουρεαλισμό. Ο κυβισμός σέβεται τα φυσικά όρια των μορφών, όπως είναι χαρακτηριστικά της αντίληψής μας.
Sylvette, 1954 από τον Pablo Picasso
Υπάρχουν επίσης τυπικά θέματα για τον κυβισμό. Αυτά είναι τα αστικά κέντρα στη μία πλευρά και τα πορτρέτα από την άλλη.
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ρεύματα μέσα στον κυβισμό. Θα θέλαμε τώρα να συζητήσουμε δύο σημαντικά.
Η κόρη του Pablo με κούκλα
Συνθετικός κυβισμός
Πρόκειται για την ελεύθερη ανακατασκευή των εικόνων. Φαίνεται ότι ένα αντικείμενο έχει αφαιρεθεί και ανασυγκροτηθεί από ένα παιδί τριών ετών. Τελικά, ο συγγραφέας κατά κάποιον τρόπο κατορθώνει να διατηρήσει τα πιο χαρακτηριστικά χαρακτηριστικά του αντικειμένου.
Είναι επίσης ενδιαφέρον από τα κυβιστικά χαρακτηριστικά ότι συχνά χρησιμοποιείται η τεχνική του κολάζ. Τα αντικείμενα που απεικονίζονται εδώ είναι πάντα αυτά που είναι τυπικά του πιο πανανθρώπινου μέρους της καθημερινής μας ζωής.
Juan Gris – μπουκάλια και μαχαίρια
Αναλυτικός κυβισμός
Πρόκειται για την αποσυναρμολόγηση της αρχικής σύνθεσης των αντικειμένων σε μέρη και την αναπαράστασή τους σε γεωμετρικές μορφές. Αυτή είναι η καθαρή μορφή του κυβισμού και απαιτεί τη μεγαλοπρέπεια των καλλιτεχνών.
“Γυναίκα που κάθεται σε πολυθρόνα” 1920 από τον Πικάσο
Οι σημαντικότεροι ζωγράφοι του κυβισμού
Από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά του κυβισμού, προχωράμε τώρα στους τυπικούς αντιπροσώπους του. Αυτοί είναι ο George Braque (1882-1963), ο Juan Gris (1887-1927), ο Fernand Leger (1881-1973) και ο Pablo Ruiz Picasso.
Πάμπλο Ρουίζ Πικάσο (1881 – 1973)
αρλεκίνος
Η κατεύθυνση της τέχνης ήταν πολύ ισχυρή που εκπροσωπήθηκε στη δεκαετία του ’40, επομένως είναι συγχρόνων των δύο παγκόσμιων πολέμων. Δεν προκαλεί έκπληξη λοιπόν ότι η καταστροφή και η κοινωνική και πολιτική κριτική αποτελούν τόσο σημαντικό κομμάτι των έργων τους.
Ζωγράφος Georges Braque
Έργα τέχνης από τον Georges Braque
Μουσικά όργανα με στυλ κυβισμού
νεκρή φύση
Fernand Leger
“Καλοκαίρι στο κόκκινο βυθό” από το Fernand Leger
Ισχυρές κόκκινες προφορές