Μια επισκόπηση του σουρεαλισμού και της τέχνης του Σαλβαδόρ Ντάλι

σαλβαδόρ dali σουρεαλισμός ιστορία τέχνης καλλιτέχνη

Μια επισκόπηση του σουρεαλισμού

 

Ο σουρεαλισμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά στυλ του 20ού αιώνα. Βασίζεται στις ψυχαναλυτικές διατριβές του Σίγκμουντ Φρόιντ. Μια άλλη σημαντική επιρροή είναι το βρώμικο πλαίσιο της πολιτικής εποχής. Η κίνηση ξεκίνησε στη δεκαετία του ’20, στο Παρίσι, στη Γαλλία.

Ο Sigmund Freud και η επιρροή του στην σουρεαλιστική τέχνη 

υπερρεαλισμό-καλλιτέχνης-Sigmund Freud
Ως πρόδρομος της τέχνης σουρεαλισμού μπορούμε να δούμε τον Dadaism. Η φιλοσοφία πίσω από το τελευταίο στυλ αμφισβητεί πολλές από τις πεποιθήσεις της αρχαίας Ευρώπης.

Ο καλλιτέχνης Salvador Dali είναι ο κύριος εκπρόσωπος του σουρεαλισμού

καλλιτέχνης σουρεαλισμού σαλβαδόρ ντάλι

Περισσότερα για την προέλευση του σουρεαλισμού

Τον Οκτώβριο του 1924 υπογράφηκε ένα μανιφέστο του σουρεαλισμού. Αυτή η ημερομηνία λαμβάνεται επίσης ως επίσημη αρχή αυτού του στυλ. Το μανιφέστο δημιουργήθηκε από τον André Breton. Ψάχνει για μια νέα μορφή έκφρασης τέχνης. Πρέπει να αντιπροσωπεύει καλύτερα τη συναισθηματική ώθηση του λαού. Η τέχνη πρέπει να έρχεται σε επαφή με το λογικό, όχι με το λογικό και το μέτριο.

Μανιφέστο του André Breton

έργα τέχνης του Σαλβαδόρ Νταλί και τέχνη του σουρεαλισμούΗ τέχνη θεωρείται από την προσωπική αντίληψη των συγγραφέων, καθώς και από το πώς μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματά τους και να τα απεικονίσουν. Ο καλλιτέχνης πρέπει συνεπώς να γνωρίζει την ύπαρξη του συνειδητού και του υποσυνείδητου. Πρέπει επίσης να γνωρίζει την ύπαρξη του εσωτερικού του όντος, των ονείρων του, των δικών του δυνάμεων και αδυναμιών. Ο υπερρεαλισμός συνδέεται επίσης με την αποσύνθεση των σημερινών κοινωνικών αξιών. Αυτό συνέβη ταυτόχρονα με την αναζήτηση κάτι καινούργιου. Οι άνθρωποι αναζητούν μια νέα κοινωνία, για νέες αξίες και στάσεις.

Διάσημα έργα τέχνης του Σαλβαδόρ Ντάλι

καλλιτεχνικό έργο του σουρεαλισμού καλλιτέχνη σαλβαδόρ ντάλι

Η σχολή τέχνης του σουρεαλισμού

Η τέχνη σουρεαλισμού απλώνεται τόσο στη ζωγραφική όσο και στη γλυπτική. Κληρονόμησε μεγάλο μέρος της επίσημης γλώσσας του δαδατισμού και οι ιδέες της αναλήφθηκαν σε μεγάλο βαθμό από το ύφος του μοντερνισμού.

Και έτσι γεννιέται ο σουρεαλισμός …

καλλιτέχνης του σουρεαλισμού σαλβαδόρ Νταλί στη δουλειά

Χαρακτηριστικά που χαρακτηρίζουν το σουρεαλισμό

Κάποιος μπορεί να συγκρίνει τις μεθόδους των ζωγράφων από το σουρεαλισμό με εκείνες των ψυχολόγων από τις αναλύσεις τους. Κάποιος ακολουθεί τις παρορμήσεις για να πλησιάσει στο υποσυνείδητο. Επιπλέον, διερευνάτε τις επιθυμίες και τις κρυφές, ακόμη και τις ενοχλητικές σκέψεις που δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από.

Τα ρολόγια τήξης του Νταλί

καλλιτέχνες σουρεαλισμού σαλβαδόρ ντάλι έργα τέχνης

Με άλλα λόγια, ήθελαν να μεταμορφώσουν τα όνειρα, τις επιθυμίες, τις επιθυμίες που βάζουν βαθύτερα στην ψυχή τους στην τέχνη. Οι εικόνες και τα άλλα έργα που προκύπτουν είναι εξωπραγματικά. Διαφεύγουν από το σκυρόδεμα με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αυτή είναι επίσης μία από τις μορφές της έκφρασης τέχνης που απολαμβάνουν την περισσότερη ελευθερία όλων των καλλιτεχνικών στυλ.

Έργα που είναι εξωπραγματικά

σαλβαδόρ dali καλλιτέχνη σουρεαλισμού τέχνης

Ελευθερία από όλα τα είδη τέχνης

σαλβαδόρ καλλιτέχνη σαλβαδόρ dali τέχνη

Στον υπερρεαλισμό, ακολουθείτε τις παρορμήσεις για να πλησιάσετε το υποσυνείδητο

καλλιτέχνης του σαλβαδόρ σαλβαντόρ δαλί

Ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης πρέπει να γνωρίζει την ύπαρξη του συνειδητού και του υποσυνείδητου

σιγουραλιστική τέχνη και καλλιτέχνη σαλβαδόρ ντάλι