Βιολογική Αρχιτεκτονική: Οι διδασκαλίες του Frank Lloyd Wright

οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright

Τα μαθήματα του Frank Lloyd Wright για την οργανική αρχιτεκτονική

 

Γράφοντας ένα άρθρο σχετικά με ανθρώπους όπως ο Frank Lloyd Wright είναι μια μεγάλη πρόκληση. Μόνο η περιγραφή ενός από τα έργα του μπορεί εύκολα να κάνει ξεχωριστό βιβλίο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δίνουμε τακτικά προσοχή σε ανθρώπους όπως αυτόν συνδέοντας τα ονόματά τους με μια πιο συγκεκριμένη ερώτηση.

Frank Lloyd Wright

Πορτρέτο του Frank Lloyd Wright
Ο σπουδαίος αρχιτέκτονας στο στούντιό του

οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright στο ατελιέ

Σήμερα παίρνουμε κάποιες συγκεκριμένες πτυχές από το έργο του. Αυτά είναι δόγματα και δηλώσεις που, κατά την άποψή μας, επηρέασαν έντονα την εξέλιξη της οργανικής αρχιτεκτονικής. Έτσι, ασχολούμαστε και με αυτόν τον όρο λίγο περισσότερο. Αυτό είναι πιθανώς απαραίτητο επειδή η οργανική αρχιτεκτονική παίζει σημαντικό ρόλο σήμερα. Κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι λιγότερο σημαντική τις επόμενες δεκαετίες.

Η ανάπτυξη της οργανικής αρχιτεκτονικής

αρχιτέκτονες Frank Lloyd WrightΑρχιτέκτονας κατόπιν ραντεβού

ο μεγάλος αρχιτέκτονας Frank Lloyd Wright

στυλ λιβάδι

Ας ξεκινήσουμε με μια μικρή εξήγηση. Ο Frank Lloyd Wright δεν έχει καμία σχέση με τον όρο "οργανική αρχιτεκτονική". Δημιούργησε το στυλ λιβαδιών. Αυτό ακολούθησε φυσικές γραμμές και προέκυψε ως αντίποδα κατά της κατασκευής της βικτοριανής εποχής. Το στυλ λιβάδι ανέπτυξε οργανική αρχιτεκτονική. Για το λόγο αυτό, πολλές από τις διδασκαλίες του Frank Lloyd Wright σχετικά με την κατασκευή και το σχεδιασμό ισχύουν επίσης για αυτό το στυλ.

Το επίκεντρο του άρθρου είναι σε μερικές από τις διδασκαλίες του Frank Lloyd Wright. Οι αναφορές παρατίθενται στο ακόλουθο άρθρο.

Το στυλ λιβάδι ανέπτυξε οργανική αρχιτεκτονική

οργανικά έργα αρχιτεκτονικής του Frank Lloyd Wrightοργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright έργα

Ο αρχιτέκτονας πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί δέκα χρόνια νωρίτερα

Ο αρχιτέκτονας πρέπει να είναι ένα είδος προφήτη, σύμφωνα με τον Frank Lloyd Wright. Πρέπει να μπορεί να κοιτάξει τουλάχιστον μερικά χρόνια νωρίτερα. Η οργανική αρχιτεκτονική πληροί αυτή την απαίτηση. Οι σαφείς φυσικές γραμμές επιτρέπουν πολλές αλλαγές και μετασχηματισμούς.

Το καλό κτίριο δεν πρέπει να βλάψει το τοπίο

κλασική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright

Φτωχό σπίτι στο κέντρο της φύσης

οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright house πτώση

Η αρχική ερμηνεία

Θα μπορούσατε να απαντήσετε σαφώς και απλά στην ερώτηση γιατί ορισμένοι αρχιτέκτονες είναι προφανείς έξυπνοι και άλλοι όχι; Ο καθένας θα μπορούσε να καταλάβει, να περιγράψει και να αναπαράγει ένα ύφος. Το κάνουμε αυτό, έτσι να το πω. Αλλά δημιουργώντας ένα κτίριο τόσο πρωτότυπο που αισθάνεστε ότι έχει ψυχή - αυτό είναι διαφορετικό. Αυτό είναι φοβερό.

Ο Frank Lloyd Wright υποστηρίζει τη δική του ερμηνεία στυλ. Η βιολογική αρχιτεκτονική είναι μοναδική επιτυχία από αυτή την άποψη. Απλώς μιμείται φυσικά υπάρχουσες μορφές. Είναι πάντα μοναδικά!

Σπίτι στο Νιου Τζέρσεϋ

οργανική αρχιτεκτονική στο σπίτι του Frank Lloyd Wright στο New Jersey

εσωτερικό

Bachman Wilson Σπίτι οργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright

Το κτίριο πρέπει να μοιάζει με αυτό που καλλιεργείται φυσικά στο περιβάλλον

Η διατριβή αυτή του Frank Lloyd Wright μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάποιο βαθμό για τον ορισμό της οργανικής αρχιτεκτονικής. Το ίδιο ισχύει και για τα ακόλουθα:

  • Το καλό κτίριο δεν πρέπει να βλάψει το τοπίο. Πρέπει να την κάνει πιο όμορφη.
  • Η αρχιτεκτονική είναι ζωή ή κινούμενη μορφή.

Εάν διαβάσουμε μόνο αυτές τις διατριβές από τον Frank Lloyd Wright, πιστεύουμε ότι τα κτίριά του είναι απολύτως ισοδύναμα με την οργανική αρχιτεκτονική. Μην παραπλανάτε. Οι διδασκαλίες του ήταν μερικές φορές πραγματικά αμφιλεγόμενες. Πολλοί θα διαφωνούσαν με την ιδέα μας για οργανική αρχιτεκτονική ή θα έβγαζαν κάτι από το φάσμα τους. Ωστόσο, οι ρίζες αυτού του στυλ βρίσκονται στα κτίριά του και στους συγχρόνους του.

Άλλα κτίρια του Frank Lloyd Wright

οργανική αρχιτεκτονική του αρχιτέκτονα Frank Lloyd Wrightοργανική αρχιτεκτονική Frank Lloyd Wright taliesin δυτικό πρωί φως σπίτι οργανική αρχιτεκτονική Penfield Frank Lloyd Wright