6 fantastiske hus bygget inn i jorden
Ideen om “å leve under jorden” kan være fascinerende for mange mennesker og likevel et mareritt for en annen gruppe
De fleste velger et husbygget hus som veier miljøet, men årsakene til en helt eller delvis underjordisk konstruksjon varierer, blant annet behovet for å minimere hjemmebruk på nabolaget, bygning der man ikke kan strekke seg sidelengs eller oppover, fra jordens varme- og kjøleegenskaper.
Noen mennesker ville bygge i jorden bare for å bli skjult for fremmede øyne.
Underjordisk design og konstruksjon presenterer mange utfordringer, som mudring, drenering, drenering, tilgangsproblemer og anstendig dagslys og ventilasjon. Det er ofte tilfelle at de underjordiske husene er delvis bygget inn i jorden eller bygget inn i en åsside, slik at det likevel finnes områder som er frie for luften, solen og glimtene.
Se på disse syv husene, hvorav noen er bygget inn i jorden.
Malator, av Future Systems, Wales (1998)
fantastiske hus bygget inn i jorden
Med en dramatisk beliggenhet på den steinete bakken, er dette huset med en plass knapt under bakken. Det har ingen hage, ingen innkjørsel eller tilhørende åpne områder, og det blandes sømløst inn i landskapet. På landsiden gir en liten innglasset inngang utsikt over omverdenen.
Lukeåpningene gir følelsen av å tilhøre sjøen
Innsiden er fargerike prefabrikkerte komponenter. Fra den store buede sofaen kan du nyte flott utsikt med måker på St. Brides Bay.
The Hobbit House, av Simon og Jasmine Dale, Wales (2005)
Simon Dales, en entreprenør, bygde dette miljøvennlige, lavt energibehovet for familien sin ved hjelp av enkle verktøy og naturlige naturmaterialer. Den blir hentet fra jorden eller høstet fra feltene. Anlegget er bærekraftig med komposttoaletter, solmoduler og kildevann.
Huset er delvis bygget inn i åsene for å minimere den visuelle effekten
Taket er dannet av ca 30 grovt falda trær. Veggene er en blanding av lime-pussede tørre steinvegger og halmbaler. Teppet er isolert med halmbuller, dekket med jord og sådd med gress.
Dutch Mountain, av Denieuwegeneratie (New Generation), i Nederland (2011)
Dette bærekraftige huset er bygd inn i en skogkledd nederlandsk myr hvor jorden stiger opp som et lite fjell og absorberer huset.
Huset bygget inn i bakken er dermed isolert og skjult. Inngangen er avskåret i fjellet.
Cantilevered tre tak
Det cantilevered tretaket plunder over jorden, det har glassåpninger for å maksimere solenergi og lette interiøret. Den termiske massen av huset beholder varmen når det trengs, og jordens naturlige egenskaper kjøler huset om sommeren.
Interiøret i huset er overraskende lyst og innbydende, med en overflate av eksponerte betong og malte fly
Rommene har en hule atmosfære med naturlig lys gjennom de dype seksjonene i bakken eller gjennom de store, sørbelagte åpne plassene foran med utsikt over skogen rundt.
Hjem César Manrique, Lanzarote Island, Spania (1966)
Dette berømte huset ble bygget på stedet av et vulkansk krater fra det 18. århundre i Lanzarote, Spania. Man ser over jorden en lav, mild, hvitkalket bygning, hvor kaktus og fargerike stålskulpturer dukker opp i det ugjestmilde vulkanske landskapet.
Man har følelsen her, som om lava ville flyte inn i et rom
Ved inngangspartiet er kunstneres studioer med store panoramavinduer med utsikt over basalt landskapet.
I en av hulene står en halvcirkelformet hvit sofa rundt et enkelt palme, som strekker seg over et hull til taket
Store hull på gulvet og steintrapper fører til underetasjen, hvor fem rom ble boret i vulkansk basalt, forbundet med smale passasjer, malt i hvitt.
Dani Ridge House, ved Carver og Schicketanz, Big Sur, California
Målet med dette huset var at det var bærekraftig. For å holde det omkringliggende landskapet og beskytte huset fra naboene, har arkitektene kuttet av en kil i bakken og bygget huset i den. Så det litt buede taket ble dyrket med innfødte gress. Hele anlegget står fast under jorden.
Glasserte vegger sikre glimt av Stillehavet og samle solenergi, som er lagret i termisk masse av kalksteinjorden
Veggveggen og bakdekselet minimerer varmetapet. Plasseringen av vinduene fra øst til vest fremmer brisen å avkjøles i de varmere månedene.
Villa Vals, av Christian Muller Architects og SeArch, i Sveits (2008)
Villa Vals er en moderne versjon av de gamle underjordiske leilighetene. Takket være områdets spesielle følsomhet har arkitektene bygget huset dypt i en bratt skråning, slik at den ikke forstyrrer den omkringliggende naturen. Huset er mer som et hulrom i fjellet.